Općenito

U Istri, općina Bale na izuzetno atraktivnoj lokaciji, utemeljen je jedinstven gospodarsko-edukativno-turistički Park Histria Aromatica. Gospodarstvo Histria Aromatica realizirano je kao unikatni,proizvodno-edukacijski, agro-turistički centar koji objedinjava put od “sjemena do robne marke”. Ono umrežava djelatnosti čovjeka koje su sukladne modernoj civilizacijskoj filozofiji održivog razvoja kao što su: optimalno gospodarenje prirodnim resursima, ekološka proizvodnja, očuvanje tradicije, kulture i prosvjećivanje s posebnim osvrtom na proučavanje etnobotanike kao znanstvene discipline.
Smješten na imanju većem od 250 000m2, u idiličnom istarskom ambijentu s neponovljivim vizurama mora i Brijunskih otoka, starih gradova Bala, Vodnjana i Rovinja sa jedne strane uz pogled na „Vrata Istre“ – planinu Učku sa druge strane. Park Histria Aromatica svojom ponudom i pozicijom jedinstven je u cijeloj regiji, kao i inozemstvu. Misao vodilja i glavni cilj je upoznati posjetitelje sa prirodnim i tradicionalnim vrijednostima Istre, unaprijediti turističku ponudu, integrirati se u postojeće atrakcije i pružiti trajnu edukaciju o važnosti očuvanja prirode.
Stručni obilazak plantaža i vrtova autohtonog aromatičnog ljekovitog bilja, maslinika, vinograda i voćnjaka kroz uređene šetnice duge 6 km. Stručni obilazak podrazumijeva edukacije o primjeni i uporabi biljnih vrsta koje su kroz povijest čovjeku služile kao hrana, lijek i kozmetika.
Bogat sadržaj našeg parka omogućiti će posjetiteljima da se upoznaju sa bogatstvima biljnog svijeta Istre i Hrvatske vođeni kroz nekoliko razina:
  • Prezentacija plantaža i vrtova autohtonog i mediteranskog aromatičnog ljekovitog bilja, maslinika, vinograda i voćnjaka;
  • Multimedijalna dvorana za predavanja  sa specijalnim mirisnim i svjetlosnim efektima;
  • Radionice  prema biljnim vrstama i godišnjem dobu na plantažama i u vrtovima;
  • Aromatica Shop – specijalizirana prodavaonica proizvoda robne marke Bioaromatica gdje će posjetitelji moći kupiti prirodnu kozmetiku i galenske proizvode manufakturne izrade, koji su ujedno i originalan suvenir naših krajeva;
  • Restoran domaće kuhinje svakako je vrhunac doživljaja cijelog posjeta.
    Dnevna ponuda jela i slastica spravljenih od  svježih i sezonskih namirnica sa posjeda uz očaravajući pogled na Rovinjski arhipelag. Povrće se ubire iz naših povrtnjaka koji se nalaze na 4.000m2 površine te se štite dalmatinskim buhačom, nikada nisu bili špricani insekticidima. Dok su tjestenina i kruh domaći i ručno rađeni. Od vina imamo vino kuće – našu malvaziju iz vinograda uz ostala istarska buteljirana vina.

Available departures

We are sorry, there are no cabins available at this cruise at the moment

Istra

Istra

Okružen kristalnim Jadranom, poluotok Istra oduševit će vas čarobnim prirodnim pejzažima koji se tijekom godine neprestano izmjenjuju.Obalni gradići kao što je Rovinj, s lučicama, ribarskim brodicama i uskim ulicama, odražavaju duh Sredozemlja, dok unutrašnjost otvara mjesto zelenilu i plodnoj zemlji koja će vas podsjetiti na pejzaže u Provansi i Toskani.

Pogledom možete obuhvatiti čitavo bogatstvo raznolikosti, od snježne bjeline nedalekih planina, talasanje zelenih njiva i polja, zaravni i udolja, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima, do modrine beskrajnog mora.

Kad uđete u tu raskoš, kad joj se sasvim približite, zadivit će vas svaki njen detalj, svaka pojedinost, crkvena pročelja i gradski portali, seoske ulice s kortama, voltama i baladurima, klokot brzog potoka i proplanak s rascvalim trešnjama. Sve je tu blisko i prijateljsko: i priroda i naselja i ljudi.

Preuzmite PDF dokument i opoznajte autohtonu Istru – AUTOHTONA ISTRA

Vidi više...

Facilities

  • Idealno za rekreativce
  • Za cijelu obitelj