Opis paketa

Srce Dalmacije, kako zovu ovaj dio Jadrana, koljevka je hrvatske povijesti, baštine i kulture. Još od prapovijesnih vremena tu su rasle prve naseobine i krunili hrvatski kraljevi. Slojevita povijest područja upisana je u svakom kamenu ulice ili trga, na svakom pročelju kuće i zgrade. Ljepote i blagodati ovog kraja prepoznali su i stari Rimljani koji su ovdje gradili svoje gradove i luke. Najposebniji od svih Rimljana, svakako je Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan, koji je, pored daleko značajnije Salone, odabrao upravo pitomi splitski zaljev i ovdje sagradio sebi palaču za umirovljeničke dane. Oko carske palače stvorila se jezgra najvećeg grada na Jadranu. Dvije su gradske jezgre koje se posebno ističu svojom ljepotom i značajom. Dioklecijanova palača u Splitu s povijesnom jezgrom grada i povijesna jezgra grada Trogira, koje su uvrštene na UNESCO-v popis svjetske baštine. Tu je i Salona, nekada glavni grad rimske provincije Dalmacije, a danas najznačajniji i najveći arheološki lokalitet hrvatskog dijela Jadrana. Solin, grad nastao na temeljima rimske Salone, u povijesti je igrao značajnu ulogu kao krunidbeno mjesto hrvatskih vladara. No povijest ne stanuje samo na kopnu, voli ona i otoke. Tako je Hvar grad u kojem se nalazi jedno od najstarijih europskih kazališta, a najsunčaniji otok dom je i najbolje sačuvanom primjeru antičke parcelizacije zemljišta – Starigradskom polju koje je pod UNESCO-vom zaštitom.

tz_sdz

Rezerviraj ovdje

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Regija Split

Regija Split

Splitsko – dalmatinska županija smještena je u središnjem dijelu regije Dalmacije. Ukupna površina joj je 14 045 km2, od toga kopno 4 572 km2. Prema administrativno – teritorijalnom ustrojstvu ima 16 gradova i 39 općina. Glavno sjedište je Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj (175.140 stanovnika). Split je važno prometno raskrižje, a ujedno i najveća trajektna luka na hrvatskoj obali Jadrana. Međunarodna zračna luka Split druga je po veličini i prometnom značenju u Hrvatskoj, dok je zračna luka na otoku Braču izgrađena za prihvat manjih zrakoplova i to prvenstveno u turističke svrhe.

Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio baš na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života. U tih 1700 godina Palača je polako postajala i postala grad, koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, ljepotom prirodne i kulturne baštine.

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO – a još od 1979., i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, nego bar jednako zbog toga što Palača i njezin grad (ili grad i njegova Palača, kako vam drago) i dalje žive punim životom. U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu.

Takva slojevitost odražava se i u svakodnevnom životu Splita. Lokalni stanovnici sjede u istim kafićima, restoranima i kupuju u istim trgovinama s turistima, dajući im dojam da su dolaskom u Split postali sastavnim dijelom grada i njegovog ritma. Tržnica i ribarnica u centru su života svake splitske obitelji, kao što se cijeli društveni život grada od 200 tisuća stanovnika ogleda na njegovoj Rivi, gdje će svaki gost koji drži do sebe popiti kavu sjedeći do bučnih, temperamentnih Splićana.

Split je mnogo više od veličanstvene arhitektonske kulise. Grad je to u kojem je moguće uživati u vrhunskoj gastronomiji i vinima, naći brojna kulturna događanja poput filmskih i kazališnih festivala, izložbi, vrhunskih muzeja i koncerata, grad koji nudi zabavu od brojnih klubova i barova preko uličnih događanja do festivala poput Ultra Europe kojeg svake godine posjeti i do 100 tisuća mladih iz stotinjak zemalja svijeta. Split sa svojim desecima osvajača olimpijskih i drugih medalja ima i sportsku tradiciju kao malo koji drugi grad njegove veličine na svijetu.

Kad vam dosadi gradska vreva, tu je Marjan, brdo simbol nad gradom, sa svojom šumom, stazama za trčanje, planinarenjem i biciklizmom, rekreacijskim terenima, ali i drevnim crkvicama u kojima su stari Splićani tražili duhovni mir. Tu su i plaže, za grad veličine Splita neobično brojne i čistog mora, od slavnih pješčanih Bačvica do kamenih osamljenih oaza oko cijelog Marjana.

Nakon svega, čudi li vas što Splićani svoj grad najviše vole opisivati riječima “Nema Splita do Splita”?

Vidi više...

Program

Sadržaj programa je osmišljen na području Splitsko-dalmatinske županije i dalmatinske Zagore s naglaskom na obilazak kulturno-povijesnih lokaliteta. Ovaj je proizvod osmišljen za manje grupe korisnika, te se na taj način stječe bolje iskustvo za sve, korisnici provode više vremena u interakciji s vodičem, manje je čekanja i smanjen je utjecaj na okoliš i zajednicu koja se posjećuje.
Glavne aktivnosti obuhvaćene programom:
- Razgled Splita (Dioklecijanova palača i podrumi, Peristil, Katedrala Sv. Duje, Jupiterov hram)
- Obilazak vojne ceste Salona – Klis – Andetrium (Gornji Muć)
- Posjet tvrđavi Klis, jednoj od najvećih i najvažnijih utvrda na području Hrvatske
- Razgled Sinja; posjet marijanskom Svetištu gospe Sinjske
- Razgled bisera dalmatinskog kraškog podzemlja, špilje Vranjače
- Posjet Omišu, jedinstvenom spoju rijeke Cetine, mora i planina; razgled kulturne baštine, brojnih crkvi, utvrda Fortica i Mirabela
- Posjet eko etno selu Kokorić, Veliki Godinj u Vrgorcu
- Posjet otoku Hvaru; obilazak Starigrada i grada Hvara
- Razgled Starigradskog polja (UNESCO), tipične antičke podjele zemljišta sačuvane do današnjih dana
- Tipična dalmatinska večera uz klapsko pjevanje