Regija Bjelovar

Regija Bjelovar

Things to do - general

Bjelovarsko-bilogorska županija najistočnija je županija središnje Hrvatske. Prostire se većim dijelom lonjsko-čazmanske zavale, a okružju je pristranci Bilogore, Papuka i Moslavačke gore.

To je blago valovit kraj s riječnim dolinama usječenima u šljunkovito-ilovasti ravnjak. Naselja su pretežito nizna, često se bez prekida nadovezuju jedno na drugo pa su se formirali nizovi velikih sela duž cesta, dugi i do nekoliko kilometara. Županiju odlikuje velika etnička raznolikost, što pridonosi njezinu kulturnom bogatstvu.

Bjelovarsko-bilogorska županija vjerojatno je jedina hrvatska županija u koju se ulazi iz dvostruko više smjerova negoli je strana svijeta, što nedvojbeno kazuje o otvorenosti, širokogrudnosti i gostoljubivosti njenih ljudi.

Za dolazak i boravak imate mnogo više razloga od modrog neba, žutih polja i zelenih livada, plavih ribnjaka, vinograda, voćnjaka i zdravih, prirodnih šuma. A izgubite li se kojim slučajem, što je uz odličnu prometnu povezanost gotovo nemoguće, svatko, koga usput sretnete, rado će vam pokazati put.

Zastanete li u nekom od naših mjesta, umorni, gladni i žedni, znajte da je u njima sve više ugodnih hotela, restorana, pivnica, kafića. U njima, naravno, možete naći sve što vam srce poželi. No, vi zatražite ono što su jeli naši stari. Ovo je kraj gdje se odvajkada kvalitetno jelo i pilo. Ma gdje stigli, naši će vam ljudi pokazati da im je gostoljubivost u srcu. Teško je odoljeti seoskom pladnju na kojemu je od jutra do večeri baš sve za gurmanske užitke: od sira, vrhnja i domaćeg kruha, kojim započinjete jutro, preko podnevnih pečenki i zeljanice do večernjeg gulaša od divljači,uz domaću rakiju raznih vrsta, našega piva i vina. U svojoj naprtnjači za izlet možete ponijeti izbor od dvadesetak vrsta sireva, raznovrsnih salama, keksa, jaja, i drugih proizvoda tvrtki s područja naše županije.

Photo: Damir Fabijanić, HTZ

Regija Bjelovar
Lokacija

Najistočnija županija središnje Hrvatske

Broj stanovnika119.764 (2011.)
Površina (km2)2.640

Kultura i povijest

Županijsko središe Bjelovar jedan je od naših najmlađih gradova. Osnovan je sredinom XVIII. stoljeća kao vojno-krajiško središte, s pravokutnom mrežom ulica i velikim središnjim trgom. Oko njega se nalaze važni kulturno-povijesni spomenici: barokna župna crkva sv. Terezije, zgrada gradskoga muzeja, vojarna i dr.

Daruvar je bio važno naselje još u rimsko doba zahvaljujući izvorima tople vode. Kupališno-lječilišna funkcija grada obnovljena je u drugoj polovici XVIII. stoljeća, kada je grof Antun Janković podigao jednokatni dvorac s parkom i kupališne zgrade. Daruvar je središe češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Česi njeguju svoj jezik, običaje i folklor, a posebno je zanimljiva žetvena svečanost Obžinkove slavnosti, koja se održava svake druge godine u drugom češkom naselju.

Turističku ponudu županije upotpunjuju brojne crkve, muzeji, srednjovjekovni burgovi (Garićgrad i dr.) te drugi kulturno-povijesni spomenici, kao i šumovite gore, brojne rijeke i ribnjaci. Bogata gastronomska ponuda uključuje specijalitete češke i talijanske kuhinje, kvalitetna vina (daruvarski rizling) i domaće pivo (Staročeško).

Ulazite li u našu županiju ili izlazite, morate proći jednim od pet naših gradova - Bjelovarom, Čazmom, Daruvarom, Garešnicom i Grubišnim Poljem ili proći većinom od devetnaest općina, koliko ih je na ovom području. To su pitoreskna mjestašca raštrkana po blagim brežuljcima Bilogore, Moslavine i Slavonije, svako sa svojim ljepotama i očuvanim pričama o prošlosti, koje u nekih sežu i u vrijeme prije rimskoga doba. U muzejima i crkvama čuvamo dragocjeno blago - dokaze postojanja, trajanja i čuvanja života na ovome području.

Trenutno nema događanja u ponudi.

Daruvarske toplice - Paket zdravlja

Daruvarske toplice - Paket zdravlja

Regija Bjelovar
Daruvarske toplice – ljekovita oaza na izvorima zdravlja! Ljekovitost termalnih izvora daruvarskog kraja spoznali su još stari Rimljani… …
Daruvarske toplice - Wellness & Spa

Daruvarske toplice - Wellness & Spa

Regija Bjelovar
Daruvarske toplice – ljekovita oaza na izvorima zdravlja! Ljekovitost termalnih izvora daruvarskog kraja spoznali su još stari Rimljani… …

Trenutno nema izleta u ponudi.