Regija Dubrovnik

Regija Dubrovnik

Things to do - general

Razvedena obala s mnoštvom otoka, ruralne sredine, bogata povijest, parkovi prirode i stoljetni spomenici kulture samo su dio onoga što Dubrovačko-neretvansku županiju čini jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta.

Kao središte županije ali i svjetske pažnje stoji grad Dubrovnik, sa svojim zidinama i kulama, koje su ga činile jednom od najefikasnijih ali i najljepših utvrda za vrijeme Dubrovačke Republike. Jezgra starog dijela grada vrvi muzejima i spomenicima kulture koji zajedno pričaju nevjerojatnu priču ovog, kako ga je George Bernard Shaw nazvao, bisera Jadrana.

Ono što županiju zaista čini raznolikom je njezina obala s otocima čiji krajolik čine nevjerojatne ljepote. Elafiti, koji kriju nebrojene prirodne pejzaže- pješčane plaže, neotkrivene stjenovite uvale, savršeno u okružje uklopljene stoljetne građevine i netaknutu prirodu koja pruža prilike kako za aktivni odmor tako i bijeg u nešto osamljeniji i mirniji. Trinaest otoka čini Elafite. Ipak, najpoznatiji i najatraktivniji su oni najveći – Lopud, Šipan i Koločep. Bez obzira na odabrano, kristalno čisto plavetnilo Jadranskog mora je zagarantirano.

Sa svojih oko 123 tisuće stanovnika, Dubrovačko – neretvanska županija nije najveća u Hrvatskoj ali je zasigurno jedna od najbogatijih u svojoj prirodnoj raznolikosti. Razdvojena Neumom na dva dijela ali povezana morem i poviješću s ostatkom Hrvatske idealno je utočište za one željne mira i spokoja ali i destinacija nezaboravnih događanja za one željne aktivnijeg provoda. Neovisno o dobu godine, Dubrovnik i županija garantirano će vas ostaviti bez daha.

Regija Dubrovnik
Lokacija

Regija na krajnjem jugu Hrvatske

Broj stanovnika122.568 (2011.)
Površina (km2)1.781

Kultura i povijest

Nekoliko tisuća godina prije Krista, prema nekima 6000 g., a prema nekima 3000 do 2000 g. prije Krista, odvijao se život na području bliže okolice Dubrovnika. Postanak grada gubi se u mutnim tokovima povijesti, legende se prepliću s povijesnim činjenicama, a sačuvanih zapisa iz tih pradavnih vremena i nema, ili ih ima toliko malo, da ostaje još mnogo posla i povjesničarima i arheolozima da rasvijetle mnoge pretpostavke o postanku Dubrovnika.

Jedno je sasvim pouzdano - Dubrovnik je stari grad, na tim svojim kamenim strminama podiže se već najmanje 14 stoljeća. Prethodio mu je još mnogo stariji grad Epidaurum, koji se razvijao na mjestu današnjeg Cavtata, 18 km jugoistočno od Dubrovnika. Epidaurum je do trenutka svoje propasti u 7. st postojao najmanje deset a možda i više od 12 stoljeća. Prema nekim tvrdnjama osnovali su ga Grci već u 7. st. prije Krista. U sudaru epoha i naroda zbrisan je stari antički grad Epidaurum, a njegovo malobrojno stanovništvo potražilo je zaklon u bližoj okolici, današnjoj Župi Dubrovačkoj, gdje su tada postojala utvđena naselja Spilan i Gradac (Burnum) i na stjenovitom otočiću Laus, također naseljenom, koji je tako nastao prva jezgra starog Dubrovnika.

Ubrzano naseljavanje Lausa početak je razvitka novoga grada, današnjeg Dubrovnika (7. st.), koji će tu, na tom malom stjenovitom prostoru, pustiti svoje najdublje korijene i u stoljećima koja će burno teći graditi svoju blistavu i herojsku povjesnicu. Tijekom 7. st. slavenska plemena, među kojima su znatno premoćniji Hrvati, već su trajno naselila veći dio istočne jadranske obale, osim malog broja utvrđenih romanskih gradova koji su sve više postajali etnički otoci u poplavi slavenskog stanovništva.

Usporedo s razvitkom grada sa romanskim stanovništvom razvija se u neposrednoj blizini Ragusiuma, podno brda Srđa i naselje nazvano hrvatskim imenom Dubrovnik. Ime je dobilo po hrastovim šumama koje se i danas u ovom kraju zovu dubrave. Tijekom 10. i 11. st. morski tjesnac između dva naselja zbog naplavina postajao je sve plići i na kraju je zasut. Kad su najzad krajem 12. st. oba već spojena naselja utvrđena i opkoljena u istim bedemima, dobio je Dubrovnik, stari dio grada, svoje urbane konture sačuvane sve do danas.

Culture and history image

Trenutno nema događanja u ponudi.

Trenutno nema paketa u ponudi.

Trenutno nema izleta u ponudi.