Regija Karlovac

Regija Karlovac

Things to do - general

Karlovačka županija nalazi se u središnjoj Hrvatskoj i pokriva površinu od 3.622 km2 te se ubraja u red većih županija od 20 koliko ih ima u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujući svom tranzitnom, prometnom i geostrateškom položaju jedna je od najvažnijih županija. Tu je sjecište i čvorište najvažnijih prometnica koje povezuju Europu s Jadranskom obalom.

Turističko gospodarstvo županije nose rijeke ljepotice ovoga područja: kupanje u čistim vodama, veslanje i splavarenje, ribolov na jezerima, rijekama i njihovim gorskim pritocima, rafting i vožnja kanuima. Tu je i lov u šumama od Draganića do Kleka i Modruša i već razvijeni zimski sportovi, skijanje na padinama Bjelolasice. Planinski putevi i staze, biciklističke staze, kraške špilje, termalno lječilište i mnoge druge prirodne vrijednosti ovog područja pružaju neograničene mogućnosti odmora i rekreacije i čine prostor Karlovačke županije jednim od najzanimljivijih krajeva Republike Hrvatske.

Uz prirodne ljepote i vrednote u krajoliku Karlovačke županije posebno su zanimljivi i privlačni spomenici povijesnog graditeljstva, kao brojni stari gradovi i dvorci: Dubovac, Ozalj, Ribnik, Bosiljevo, Novigrad na Dobri, Modruš, Slunj, Cetin, Zvečaj, Barilović i dr., zatim samostani i druge sakralne građevine: Pavlinski samostani u Kamenskom i Sveticama, a nekad i na Petrovoj gori, Franjevački samostan u Karlovcu, a nekad u Cetinu, Slunju, Modrušu i Steničnjaku, Dominikanski samostani u Modrušu i kod Bosiljeva…

SLUNJ

Slunj je mali grad smješten 50 km južno od Karlovca i 30 km sjeverno od Nacionalnog parka Plitvička jezera. Smješteno uz rijeke Slunjčica, Korana i Mrežnica, područje grada Slunja naseljeno je još od rimskog doba, čemu svjedoče mnogobrojni arheološki nalazi. U Hrvatskoj je povijesti grad odigrao iznimnu ulogu u vojno-obrambenim akcijama protiv turskih osvajača, a obrambene utvrde danas svakako spadaju u atrakcije koje vrijedi vidjeti. Prekrasna priroda i čista Korana privući će svakoga tko bježi od gradskog stresa, dok je za one željne aktivnijeg odmora ljeti otvoreno kupalište, kao i mogućnost vožnje kajakom i kanuom.

Na utoku rijeke Slunjčice u Koranu priroda se poigrala i stvorila čaroliju koja se često naziva „uvodom u Plitvice“. Na vapnenačkim stijenama, uz Slapove Buk, Hrvoje i Vilina kosa, smjestile su se čarobne Rastoke. Na prekrasnom prirodnom okruženju, prve su kuće niknule prije tristotinjak godina, a ovaj sklad prirode i čovjeka upisan je 1969. godine u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu. Drvena tradicionalna arhitektura „umočena“ i okružena slapovima, nešto je što ne želite propustiti!

Biser Slunja – Rastoke nastale su igrom prirode koja zelenomodre vode prelijeva preko sedrenih stijena u Koranu stvarajući pritom mnoštvo slapova, brzaca, malih jezera i kaskada. Prije više od tri stotine godina ispreplelo se u to bogatstvo hridi i otočića mlinarsko naselje s vodenim mlinovima, stupama, koševima i ganjcima. Sklad između čovjeka i prirode koja je tisućama godina stvarala tu ljepotu postoji sve do današnjih dana.

Photo: Zvonimir Tanocki, HTZ

Regija Karlovac
Lokacija

Regija se nalazi u središnjoj Hrvatskoj između kontinentalne i obalne Hrvatske

Broj stanovnika128.899 (2011.)
Površina (km2)3.626

Kultura i povijest

Regija povijesti. Dom inspiracije.
Povijesna važnost destinacije u nacionalnom i europskom smislu očituje se u jedinstvenom (vojnom) utvrđenom gradu oblika šesterokrake zvijezde – Karlovcu, u arhitektonskoj i kulturnoj ostavštini plemića Zrinskih i Frankopana u povijesnim gradovima – magičnom Starom gradu Ozlju, Ribniku i tajnovitom Dubovcu, u svetištima franjevaca u Karlovcu i pavlina u Sveticama, vojnom kompleksu na Turnju, kamenoj palači – hidroelektrani Munjari.
Prostori koji su inspirirali velikog Nikolu Teslu, Ivana Mažuranića, Slavu Raškaj, Vjekoslava Karasa, Ivana Belostenca i ostale velikane čija su djela ostavila neizbrisiv trag na poimanje svijeta i danas su jednako inspirativna i čekaju vas. Pozivaju vas da ih ili samo posjetite i doživite ili pak da vas potaknu na nova djela koja će, ako već ne promijene svijet, obogatiti vašu dušu i otvoriti nove puteve kreativnosti.
Bogatstvo zelenila i prirodnih ljepota osnova su ponude Zelenog srca Hrvatske. Čist zrak, pjev ptica i mnoštvo vode svakodnevno privlači dobronamjerne posjetitelje koji ovamo dolaze uživati u miru i gostoljubivosti domaćina. Različitost prirodnih osobnosti i bogata povijesna baština, čine ovo područje jedinstvenim krajem u kojem možete uživati u raskošnim delicijama i legendama koje se prenose s koljena na koljeno. Od starih povijesnih vremena ovo je područje bilo od izuzetne tranzitne važnosti pa ne treba čuditi dobra prometna povezanost s ostatkom Hrvatske, ali i Europe.
Prirodne ljepote vežu se na mnoštvo šuma, rijeka i potoka koji kraljuju ovim područjem. Karlovac, grad na četiri rijeke, svoje postojanje i život duguje upravo rijekama na čijim koritima je nastao. Čiste vode idealne su za razne aktivnosti. Kupanje, veslanje i splavarenje, ribolov te rafting i vožnja kanuima aktivnosti su koje su se razvile upravo zbog mnogih vodenih površina. Velike površine pod netaknutim šumama oko Draganića pa sve do Kleka i Modruša idealne su za lov na divljač. Planinski putevi i staze daju savršene uvjete za planinarenje i brdski biciklizam, a kraške špilje idealne su za istraživanje podzemlja i njegovog života. Igra prirode ovdje je dovedena do savršenstva, a najbolji primjer za to vodeničarsko je naselje Rastoke. Nastale na utoku rijeke Slunjčice u Koranu, Rastoke obiluju mnoštvom slapova od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa.
I gastronomska ponuda ovog kraja ima svoju povijest. Ona je vezana za školovanje. Tako su 1887. godine u ovom kraju prepoznali važnost školovanog kadra i upisali prvo konobare i slastičare da bi iduće godine upisivali i kuhare. Kako je ovo područje smješteno na sjecištu mnogih putova ne mora čuditi utjecaj raznih kuhinja na lokalnu gastronomiju. Ovdje se može uživati podjednako u kontinentalnim i morskim specijalitetima. No posebna pozornost poklanja se slatkovodnoj ribi i specijalitetima pripremljenim od nje. Jedno od tradicionalnih jela je ričet, grah s ječmenom kašom i kobasicama, a od mesnih jela prednjače jela od teletine i divljači. Većina restorana smještena je kraj voda i u bogatim šumama okruženim zelenilom, što ih čini idealnim za uživanje u jelu i pogledu na prirodu.

Culture and history image

Trenutno nema događanja u ponudi.

Trenutno nema paketa u ponudi.

Trenutno nema izleta u ponudi.