Regija Šibenik

Regija Šibenik

Things to do - general

SREDIŠTE HRVATSKOG JADRANA

Šibensko – kninska županija na površini od 1860 km2 obuhvaća otočni i obalni dio te zaleđe. Otočni dio Šibensko – kninske županije čine 242 otoka, otočića i nadmorsko grebenje. Taj arhipelag je pretežno smješten u sjeverozapadnome dijelu šibenskog akvatorija, ističe se razvedenošću i slabom naseljenošću – na šibenskom području postoji svega 10 otočkih naselja. Najbrojnija otočna skupina Kornati poznata je po bizarnosti svojih oblika i raskošnim prirodnim ljepotama.

Središnji Mediteran, utvrđeni grad na samom moru, biblioteka povijesnih znamenja i kulture, zaštićen vapnenačkim grebenima i planinskim zaleđem, blagoslovljen s više od 300 otoka, otočića, hridi i grebena u svom akvatoriju, bogata riznica vinograda spojenih u jedinstvenu pjesmu urbanoga grada.

Bogovi su se smilovali, kada su crtali ovaj krajolik; od Nacionalnog parka rijeke Krke, njenog krškog okoliša, slapova i otočića Visovca, na kojem je svoje mjesto našao franjevački samostan, do kanjona rijeke Krke, gdje se nalazi najstariji pravoslavni manastir; od slikovitih primoštenskih vinograda do Nacionalnog parka Kornati, koji izgledaju poput bijelih suza rasutih po modrom moru.

ŠIBENIK

Šibenik je smješten u središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih kraških rijeka. Danas je Šibenik administrativno – politički, gospodarski i društveno – kulturni centar Šibensko – kninske županije koja se prostire duž obale zadarskog i splitskog dijela primorja u dužini oko 100 km, dok njezino zaleđe dopire sve do podnožja Dinare, udaljenog 45 km.

Grad Šibenik je najstariji samorodni grad na hrvatskoj obali, koji se po prvi put spominje 1066. godine u poslanici kralja Petra Krešimira IV, zbog čega se često naziva i Krešimirovim gradom.

Zamislite se u 15. stoljeću, kako promatrate zapanjujuću građevinu od bijelih kamenih blokova kako para oblake bez trunka drva ili drugog vezivnog materijala kao potpore, sigurno bi Vam se na trenutak učinilo da sanjate. Danas je upravo ta građevina najznačajnija na šibenskom području, građena točno 105 godina, jedinstvenog gotičkog i renesansnog stila gradnje sa 71 glavom uklopljenom u vanjštinu, a skulpturama i mozaicima uklopljenim u nutrinu – katedrala Sv. Jakova, uvrštena 2000. godine na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske kulturne baštine.

Grad Šibenik ima još jedno ime – Grad Djece, jer već skoro 50 godina zaredom je domaćin jedine dječje manifestacije u Hrvatskoj međunarodnog karaktera, Međunarodnog dječjeg festivala, po kojem je poznat u svjetskim razmjerima.

Regija Šibenik
Lokacija

Regija u južnoj Hrvatskoj, smještena u sjevernoj Dalmaciji

Broj stanovnika109.375 (2011.)
Površina (km2)2.984

Kultura i povijest

Utvrđeni grad Šibenik podigli su Hrvati negdje oko 9. stoljeća. Razvojem srednjovjekovne hrvatske države razvija se i Šibenik, te se prvi put spominje u 11. stoljeću u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Nedugo zatim za posjedovanje Grada bore se mnogi narodi, od Austro-Ugara preko Bizanta do Mlečana, no Grad i dalje napreduje, širi se i razvija kulturu, umjetnost, pomorstvo, trgovinu i cjelokupni gospodarski razvoj. Pod venecijskom vlašću Šibenik je bio dugih četiristo godina, no iz tog perioda proizašli su najznačajniji povijesni i kulturni spomenici i znamenitosti današnjeg Grada. Jedan od njih je i današnji glavni simbol Grada – katedrala Sv. Jakova.

U doba Venecije grad Šibenik postaje jedan od najznačajnijih humanističkih i renesansnih središta, gdje djeluju mnogi književnici, graditelji, povjesničari, slikari među kojima se posebno ističe Faust Vrančić, renesansna ličnost koja djeluje od polja znanosti do teologije, a koji je objavio knjigu izuma „Macchinae novae", te napisao i „Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe", koji je istovremeno i prvi rječnik mađarskog i hrvatskog jezika tiskanih ikada.

Mijenjale su se tu mnoge državne vlasti, carstva, vladari i vojske, do dolaska Hrvatske narodne stranke, koja preuzima općinsku upravu Grada, koji se u međuvremenu razvija, raste, gradi vodovod, hidrocentralu prvu u cijeloj Europi...Narod se bavio pomorstvom, brodogradnjom, ribolovom, otoke su obilježile i tradicije vađenja morskih spužvi i koralja, vinogradarstvom, poljoprivredom, maslinarstvom i povrtlarstvom.

Kroz stoljeća maslinarstvo i vinogradarstvo su imali vodeću ulogu u cijelom šibenskom kraju, pa tako i u okolnim mjestima poput Vodica i otoka Murtera. Primošten pak od prošlosti do danas posjeduje najslikovitije i najbogatije vinograde u cijelom kraju, koji sami govore o čovjekovoj marljivosti i borbi u škrtome kraju. Godine 2009. su predstavljeni kao UNESCO-v kandidat za listu zaštićene svjetske kulturne baštine, a njihova slika je stalno postavljena u Glavnog zgradi Ujedinjenih Naroda u New Yorku, predstavljajući mukotrpni čovjekov rad kroz stoljeća i borbu ljudi s dalmatinskim kamenom. Svoju autohtonost, tradicionalnost i izvorni način življenja vrednuju mjesta poput Jurlinovih dvora i Pakova sela.

U Dalmatinskoj Zagori narod se bavio poljoprivredom i stočarstvom, te tradicijskim obrtima. Grad Knin, koji je dio Zagore, bio je najmoćniji utvrđeni grad-tvrđava u Dalmaciji, te jedno od sjedišta hrvatskih kraljeva zbog odlične vidljivosti na cijelu Liburniju i Dalmaciju.

Otočići Zlarin, Prvić, Krapanj, Murter, Žirje i Kaprije najbliži su šibenskoj obali, te predstavljaju mjesta bogate povijesti i kulture, mjesta prepuna poljoprivrednih površina, vinograda i ribarskih brodica. Tradicija pomorstva i ribarenja do danas se održala, a nekada je žiteljima uz ratarstvo bila jedini izvor preživljavanja. Lijepe i mirisne obale i žali ovih otoka, pucketanje drva ugrijanog od sunca i šaroliki plodovi ono su, što krasi ove divne romantične otoke.

Culture and history image

Trenutno nema događanja u ponudi.

Biciklistička avantura Šibensko – kninskom županijom

Biciklistička avantura Šibensko – kninskom županijom

Regija Šibenik
U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH – BICIKLIZAM I FIZIOTERAPIJA U PRED I POST SEZONI Jeste li znali da je biciklizam jedan od najzdravijih sportova uopće? Nal
Doživite izvornu Dalmaciju !

Doživite izvornu Dalmaciju !

Regija Šibenik
DALMATINSKA TRADICIJA Grad Drniš i njegova šira okolica odavno su, još od rimskih vremena, poznati po proizvodnji pršuta iznimna okusa i kvalitete. Ka
Fizioterapijom protiv suvremenih bolesti

Fizioterapijom protiv suvremenih bolesti

Regija Šibenik
FIZIOTERAPIJA – PRED I POST SEZONA U današnje vrijeme pojavljuje se sve više “modernih” bolesti povezanih s ubrzanim tempom života i nedos
Fortifikacijsko bogatstvo šibenske rivijere

Fortifikacijsko bogatstvo šibenske rivijere

Regija Šibenik
UTVRDE ŠIBENSKO – KNINSKE ŽUPANIJE Otputujte u povijest i otkrijte legende koje nas vraćaju  u doba obrane od Turaka i Mlećana, a neke i doba plemića
Harmonija okusa šibensko - kninskog kraja

Harmonija okusa šibensko - kninskog kraja

Regija Šibenik
GASTRONOMIJA ŠIBENSKO – KNINSKE ŽUPANIJE U PRED I POSEZONI Bogatstvo okusa jedinstvenog mišnog sira, očaravajući miris i okus poznatog drniškog pršuta
Uzbudljiva jesenska/proljetna avantura

Uzbudljiva jesenska/proljetna avantura

Regija Šibenik
JESENSKA/PROLJETNA AVANTURA Ukoliko volite da je Vaš odmor ispunjen uzbudljivim i novim aktivnostima i ne želite dopustiti da jesen/proljeće protekne

Trenutno nema izleta u ponudi.

Smješaj u destinaciji

SOLARIS d.d. Šibenik je hotelska kuća s 40-godišnjom tradicijom u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Smještena je na poluotoku s 4 km dugom plažom koja se ističe prostranošću, sadržajima, te kvalitetom mora zbog čega je nositelj Plave zastave i jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj.

U svom sastavu ima 5 hotela (Hotel Ivan 4*, Hotel Jure 4*, Hotel Niko 4*, Hotel Andrija 4* i Hotel Jakov 3*), vile Kornati 4* sa komfornim apartmanima u 16 vila, auto-kampom i yacht marinom te je u potpunosti uređena za odmor, relaksaciju i zabavu.

croatia_dalmatia_sibenik_hotel_jure_002

Solaris sa svojim kapacitetom od 1.300 soba u hotelima, 50 apartmana, marinom s 500 vezova i kampom s 800 kamp jedinica, predstavlja posebnost u turističkoj ponudi Dalmacije, ali i Hrvatske. Solaris sa svojim kongresnim centrom kapaciteta 2000 mjesta u 12 polivalentnih dvorana, te wellness spa centrom na 2000 m2 daje snažan doprinos turističkoj ponudi ove regije i pozicionira se kao kongresna destinacija.

U jubilarnoj 2007. godini postavili su se novi i viši standardi - hoteli su kategorizirani s 4 zvjezdice te se kompletnim podizanjem kvalitete usluge, neprestanim ulaganjem u znanje svojih kadrova, te dodatnim ulaganjima u brojne zanimljive sadržaje želi pružiti svakom gostu mnogo više od vrijednosti koju je platio.

Vile Kornati su luksuzno apartmansko naselje u sklopu Solaris Hotels Resorta, koje Vam nudi vrhunski apartmanski smještaj. Vile Kornati nalaze se na poluotočiću između Solarisove Yacht marine i kampa. Kao i kornatski otočići i hridi nižu se jedan do drugog i još su jedan dragulj Solarisove ponude. Apartmani su smješteni neposredno uz prekrasnu šljunčanu plažu.

Logo 1