Regija Zadar

Regija Zadar

Things to do - general

Zadarsku turističku regiju čini središnji prostor Jadrana sa šest gradova, 28 općina i stotine naselja, te tristotinjak otoka, otočića i hridi.

Područje je to ugodne sredozemne klime, veće površine mora i arhipelaga od kopna, prirodnog bogatstva i raznolikosti.

Kulturno povijesno nasljeđe i spomenici tri tisućljetne opstojnosti obogaćeni su raznolikošću i jedinstvenošću tradicije i načina života.

Grad Zadar koji je po Konstantinu Porfirogentu stariji od Rima sjedište je Zadarske županije i jedan od snažnijih turističkih centara Hrvatske, koji obilaze stotine tisuća gostiju, među kojima i mnoge zvijezde iz poslovnog svijeta, politike, filma, zabave, a slovi kao grad doživljaja s mnoštvom manifestacija koje ga čine jednim od najzanimljivijih i atraktivnijih gradova za posjet. O njegovm kreativnom geniju svjedoče i moderna djela poput svjetski znanih Morskih orgulja. Višestoljetna burna povijest, razaranja i stvaranja ostavili su ožiljke ali i brojne zapise vremena, današnju vrijednu spomeničku baštinu grada.

Iz svih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima je vidljiva umjetnost svih stilova graditeljstva, od rimskog doba preko srednjeg vijeka do modernog graditeljstva. Njih 70-ak nalazi se u samoj povijesnoj jezgri grada, dok njegovi ostali dijelovi s užom i širom okolicom broje preko 600 nepokretnih spomenika kulture.

 

Regija Zadar
Lokacija

Regija smještena u središnjem dijelu Jadranske Hrvatske

Broj stanovnika170.017 (2011.)
Površina (km2)3.646

Kultura i povijest

10 000 godina vidljivih ostataka ljudskog obitavanja nalazi se na ovom prostoru, od onih prije pisma do upisa u starogrčke itinerare i pomorske karte.

Od Cezara i Rimskog carstva, rodnog mjesta srednjovjekovne hrvatske države u Ninu, do Zadra, kao prijestolnice Dalmacije od 7. stoljeća do kraja Prvog svjetskog rata, povijest je vidljiva i danas.

Vladavine Bizanta, Karolinga, Austrougarskog carstva, Venecije, Turaka, Napoleona, ispisivana su i ugrađena u crkve, zidine i palače i čine riznicu kulturno povijesnih spomenika u trajanju kroz vrijeme.

Međunarodni Susret Penjača - NP Paklenica

Međunarodni Susret Penjača - NP Paklenica

29.04.-01.05.2017., Regija Zadar
Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prost Istraži više
Paklenica Trail International

Paklenica Trail International

29.04.2017., Regija Zadar
Nacionalni park Paklenica je od davnina poznata kao raj za penjače i planinare, no krški teren, razn Istraži više
4x4 Self-drive Avantura na Velebitu

4x4 Self-drive Avantura na Velebitu

Regija Zadar
Doživite vođenu Self Drive Off-Road vožnju terenskim vozilima uz stručno vođenje naših profesionalnih vodiča i doživite Velebit na način na koji ga ma
Posljednja Europska Divljina - Velebit Trail

Posljednja Europska Divljina - Velebit Trail

Regija Zadar
Novi izazov vas čeka. Pripremili smo još jednu nevjerojatnu stazu za pravu avanturu i sve ljubitelje trčanja. Program Posljednja europska divljina dug
Tajne Velebita - Planinarska Tura

Tajne Velebita - Planinarska Tura

Regija Zadar
Velebit ili velebitski masiv je najduža je planina u Hrvatskoj. Pruža se uzduž Velebitskog kanala, dijela Jadranskog mora, od prijevoja Vratnik iznad

Trenutno nema izleta u ponudi.