Opis paketa

SNAGA PRIRODE SREDNJE DALMACIJE – PRED I POST SEZONA

Šum valova, toplina sunca, brodice, jedrenjaci, okus soli i miris mora… Upravo su ti mirisi mora, borovine, lavande i ružmarina obilježja ovog civilizacijskog endema gastronomije. Nekada davno, u stara vremena, dok je pšenica bila dostupna samo rijetkima, kruh se pekao od ječmenog brašna. Nekada davno, u stara vremena, dok su veliki vojskovođe Staroga Svijeta otkrivali da tog svijeta ima i više od onog što su znali, i dok su božanstva hodala Zemljom, lavanda je mirisala putevima karavana koje su je donijele i do naših krajeva. Tradicionalna kuhinja puna je mirisa i okusa aromatičnih trava i začina. Bilo da je pred vama tanjur maneštre, brodeta ili salse, bilje najčešće samoniklo s tragovima morske soli, detalj je koji starim jelima daje onu posebnu, prepoznatljivu notu. Upravo korištenje začinskog bilja, ali u malim količinama ono je po čemu je dalmatinska kuhinja različita od ostalih dijelova naše obale.

Dah prošlih vremena u tim okusima ostao je i danas poseban kulinarski doživljaj kojeg ne smijete propustiti.

OPIS GLAVNIH SADRŽAJA/ATRAKCIJA:

  • Prepoznavanje tradicionalnih začinskih biljaka
  • Upoznavanje sa načinom uzgoja te primjena začinskog bilja u kuharstvu
  • Obilazak područja bogatih začinskim biljem, te skupljanje istih
  • Priprema i degustacija jela korištenjem nađenog bilja

RASPORED SADRŽAJA/AKTIVNOSTI IZLETA:

Ovaj aranžman moguće je realizirati u trajanju od pet do sedam dana. Okvirni program aktivnosti za četverodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan: Brač; 2. dan: Ston; 3. dan: Hvar; 4. dan: Komiža. Aranžman se može realizirati tijekom čitave godine, i to za grupe od 2 do 40 osoba. Smještaj je osiguran u hotelima s dvije, tri ili četiri zvjezdice, dok je prijevoz moguć vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji. Stručno vođenje je osigurano na hrvatskom i engleskom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući pa vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

Photo: Damir Fabijanić, HTZ

Rezerviraj ovdje

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Regija Split

Regija Split

Splitsko – dalmatinska županija smještena je u središnjem dijelu regije Dalmacije. Ukupna površina joj je 14 045 km2, od toga kopno 4 572 km2. Prema administrativno – teritorijalnom ustrojstvu ima 16 gradova i 39 općina. Glavno sjedište je Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj (175.140 stanovnika). Split je važno prometno raskrižje, a ujedno i najveća trajektna luka na hrvatskoj obali Jadrana. Međunarodna zračna luka Split druga je po veličini i prometnom značenju u Hrvatskoj, dok je zračna luka na otoku Braču izgrađena za prihvat manjih zrakoplova i to prvenstveno u turističke svrhe.

Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio baš na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života. U tih 1700 godina Palača je polako postajala i postala grad, koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, ljepotom prirodne i kulturne baštine.

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO – a još od 1979., i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, nego bar jednako zbog toga što Palača i njezin grad (ili grad i njegova Palača, kako vam drago) i dalje žive punim životom. U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu.

Takva slojevitost odražava se i u svakodnevnom životu Splita. Lokalni stanovnici sjede u istim kafićima, restoranima i kupuju u istim trgovinama s turistima, dajući im dojam da su dolaskom u Split postali sastavnim dijelom grada i njegovog ritma. Tržnica i ribarnica u centru su života svake splitske obitelji, kao što se cijeli društveni život grada od 200 tisuća stanovnika ogleda na njegovoj Rivi, gdje će svaki gost koji drži do sebe popiti kavu sjedeći do bučnih, temperamentnih Splićana.

Split je mnogo više od veličanstvene arhitektonske kulise. Grad je to u kojem je moguće uživati u vrhunskoj gastronomiji i vinima, naći brojna kulturna događanja poput filmskih i kazališnih festivala, izložbi, vrhunskih muzeja i koncerata, grad koji nudi zabavu od brojnih klubova i barova preko uličnih događanja do festivala poput Ultra Europe kojeg svake godine posjeti i do 100 tisuća mladih iz stotinjak zemalja svijeta. Split sa svojim desecima osvajača olimpijskih i drugih medalja ima i sportsku tradiciju kao malo koji drugi grad njegove veličine na svijetu.

Kad vam dosadi gradska vreva, tu je Marjan, brdo simbol nad gradom, sa svojom šumom, stazama za trčanje, planinarenjem i biciklizmom, rekreacijskim terenima, ali i drevnim crkvicama u kojima su stari Splićani tražili duhovni mir. Tu su i plaže, za grad veličine Splita neobično brojne i čistog mora, od slavnih pješčanih Bačvica do kamenih osamljenih oaza oko cijelog Marjana.

Nakon svega, čudi li vas što Splićani svoj grad najviše vole opisivati riječima “Nema Splita do Splita”?

Vidi više...