Opis paketa

Velebit ili velebitski masiv je najduža je planina u Hrvatskoj. Pruža se uzduž Velebitskog kanala, dijela Jadranskog mora, od prijevoja Vratnik iznad Senja na sjeverozapadu do kanjona rijeke Zrmanje na jugoistoku. S kopnene strane ga okružuju Gacko, Ličko i Gračačko polje s rijekama Gacka, Lika i Otuča.

PLANINA VELEBIT I RIVIJERA PAKLENICA

Pogledajte detaljan program u PDF-u – TAJNE VELEBITA

DAN 1: Dolazak u Splitsku ili Zadarsku zračnu luku u večernjim satima. Topla dobrodošlica i transfer do Starigrada – Paklenica s našim vodičem.

DAN 2: ISTRAŽIVANJE STARIH SELA I RIVIERE PAKLENICE

Trajanje: 8h (prosječno vrijeme pješačenja: 3-4 sata)

Razina fizičkog stanja: (K1-K4) K1

Tehnička potražnja: (T1-T4) T1

Visinska razlika: 250m+

Nakon doručka imat ćemo sastanak kako bi dobili sve informacije o danima unaprijed i upoznavanje sa Riviera Paklenica. Transfer do ulaza Nacionalni park Paklenica.

Poučna staza počinje u blizini ulaza u Nacionalni park Paklenica, uz lijevu obalu rijeke posjećujemo stara sela, obnovljeni Paklenički mlin, što je zajedno s ostalih šest mlinova, opskrbljuje stanovništvo Podgorja s brašnom. Nastavljamo dalje do vidikovca Paklarić s koje se pruža panoramski pogled na Starigrad, u prošlosti poznat kao Argyruntum. Utvrda Paklarić je sagrađena u kasnom srednjem vijeku (14-16 st.), na ruševinama i ostacima pretpovijesnih suhokamenim zidinama. Smatra se da je obranoj utvrdi bio cilj kontrolirati značajanu komunikaciju koja se kroz Paklenicu vodi od mora do Like i obrnuto. Po povratku iz Paklarić tvrđave, poučna staza nas vodi na putovanje kroz povjesna sela gdje se život opet vraća. Na kraju ovog zanimljivog puta, spuštamo se prema moru i uz šetnju na plaži uživamo u prekrasnom pogledu na planine.

Transfer u malo selo Vinjerac preko Velebitskog kanala, u konobu s izvrsnom izbor ribe i ostalih plodova mora. Nakon ručka,transfer natrag u hotel. Večera i noćenje.

DAY 3: VIEWPOINT TURA

 Trajanje: 8h (Prosječno vrijeme pješačenja: 5 sati)

Razina fizičkog stanja: (K1-K4) K2

Tehnička potražnja: (T1-T4) T1

Visinska razlika: 800m+ (uspon), 800m- (spust)

Nakon ranog doručka, transfer do ulaza u Nacionalni park Paklenica.

Najpopularnija penjačka tura koja prolazi desnim rubom kanjona Velike Paklenice i otkriva poglede na najmarkantnije točke Nacionalnog parka Paklenica. Interesantna tura za vaše kamere. Po dolasku u planinarski dom te tradicionalnog ručka (peka) i degustacije soka, čaja i meda od velebitskog bilja. Slijedi obilazak lokaliteta Sklopina (17. stoljeće), kamene kuće ugrađene u polupukotine u stijeni.

Povratak dnom kanjona Velike Paklenice duž toka potoka Paklenica gdje slijedi osvježenje.

Dolazak u hotel. Večera i noćenje.

DAN 4: OBILAZAK TRI KANJONA

Doručak. Transfer na gornji plac na kanjonu Velike Paklenice. Tura prolazi kroz tri kanjona urezana okomito na južnim obroncima najveće hrvatske planine Velebit. Penjanje traje oko 6 -7 sati (900m +), a završava na farmi smještenom na visoravan Libinje. Nakon tradicionalnog ručka idemo u razgledavanje obližnje farme kako bi bliže upoznali životni stil Velebita. Ovdje možete vidjeti divlje konje, istarsko govedo Boškarin (autohtono istarsko govedo, danas je u opasnosti od izumiranja) i druge domaće životinje dok uživate u zapanjujućem pogledu na greben i najviših vrhova Velebita. Transfer sa džipovima do Starigrada-Paklenice. Dolazak u hotel, večera i noćenje.

DAN 5: POSJET VINARIJI, OBILAZAK GRADA ZADRA I ODLAZAK

Nakon ranog doručka, transfer do najboljih vinarija u zadarskom području (1 h).

Hrvatska, osim prirodnih ljepota, može se pohvaliti proizvodnjom visoko kvalitetnih vina i maslinovog ulja. U vrijeme kada nismo sasvim sigurni u kvalitetu hrane i podrijetlu konzumiranja, mi ćemo vas odvesti na najpoznatije vinare u Dalmaciji, gdje ćete kušati vina vrhunske kvalitete proizvedene po strogim standardima za organsku proizvodnju. Naši vinari su dobitnici brojnih priznanja za kvalitetu proizvoda i ta vina su priznata od strane svjetskih i hrvatskih vodećih enologa.

Nakon degustacija u vinarij (2H) polazak u grad Zadar (40 min). Razgled grada (2h).

Negdje u blizini planine Velebit, posljednje europske divljine, je mjesto gdje se plodne ravnice Ravnih kotara, plavo Jadransko more i veličanstveni arhipelag susreću i međusobno pozdravljaju. Na tom raskrižju se nalazi živući vremenski stroj. Ovaj vremeplov će vas lansirati kroz Sunčev sustav u  pratnji slatke melodije Morskih orgulja gdje ćete proletjeti kroz milenijum Zadarske povijesti – drevnog grada od kojih bi neki mogli reći da je stariji čak i od samog Rima.
Ako pogledate izvan ožiljaka od nedavnog rata, daleko od socijalističkog nasljeđa te iza ruševina Drugog svjetskog rata vidjet ćete regionalno središte Habsburške Monarhije i Venecijskog protektorata. Iza zidina koje su nekada štitile Europu od Osmanlijskog carstva u ovom srednjovjekovnom kraljevskom gradu otkriti ćete tragove 4. križarskog rata koji mirno odmaraju na temeljima rimske kolonije. Dva sata putovanja kroz vrijeme će vas odvesti iz tehnološkog 21. stoljeća na tvrdi kamen drevne civilizacije. I natrag. Druge važne stvari, kao što su okusi, mirisi, boja i vrijednosti, otkrivati ćete sami u mnogim slikovitim kafićima i restoranima, uskim ulicama, interesantnim muzejima i prekrasnim crkvama. Ne zaboravite – lokalni ljudi su ti koji opskrbljuju vremenski stroj sa svojom životnom energijom – vremenski stroj nazvan grad Zadar!
Nakon obilaska grada, transfer do zračne luke Zadar ili Split.

LEGENDA – KATEGORIZACIJA

FIZIČKA TEŽINA

TEHNIČKA ZAHTJEVNOST

K1 – LAGANO; <5 sati aktivnosti T1 – NIJE ZAHTJEVNO; hodanje bez korištenja ruku i ostalih pomoćnih sredstava
K2 – UMJERENO; 5 do 7 sati aktivnosti T2 – SREDNJE ZAHTJEVNO; hodanje + povremeno korištenje ruku, lagano penjanje
K3 – TEŠKO; 7 do 9 sati aktivnosti T3 – ZAHTJEVNO; povremeno penjanje sa korištenjem ruku i pomoćnih sredstava (klinovi i čelični konop)
K4 – VEOMA TEŠKO;  > 9 sati aktivnosti T4 – VEOMA ZAHTJEVNO; duža i više zahtjevnija sekcija  sigurnih puteva, ozbiljno penjanje

 

Rezerviraj ovdje

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Regija Zadar

Regija Zadar

Zadarsku turističku regiju čini središnji prostor Jadrana sa šest gradova, 28 općina i stotine naselja, te tristotinjak otoka, otočića i hridi.

Područje je to ugodne sredozemne klime, veće površine mora i arhipelaga od kopna, prirodnog bogatstva i raznolikosti.

Kulturno povijesno nasljeđe i spomenici tri tisućljetne opstojnosti obogaćeni su raznolikošću i jedinstvenošću tradicije i načina života.

Grad Zadar koji je po Konstantinu Porfirogentu stariji od Rima sjedište je Zadarske županije i jedan od snažnijih turističkih centara Hrvatske, koji obilaze stotine tisuća gostiju, među kojima i mnoge zvijezde iz poslovnog svijeta, politike, filma, zabave, a slovi kao grad doživljaja s mnoštvom manifestacija koje ga čine jednim od najzanimljivijih i atraktivnijih gradova za posjet. O njegovm kreativnom geniju svjedoče i moderna djela poput svjetski znanih Morskih orgulja. Višestoljetna burna povijest, razaranja i stvaranja ostavili su ožiljke ali i brojne zapise vremena, današnju vrijednu spomeničku baštinu grada.

Iz svih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima je vidljiva umjetnost svih stilova graditeljstva, od rimskog doba preko srednjeg vijeka do modernog graditeljstva. Njih 70-ak nalazi se u samoj povijesnoj jezgri grada, dok njegovi ostali dijelovi s užom i širom okolicom broje preko 600 nepokretnih spomenika kulture.

 

Vidi više...