Availability

We are sorry, there are no rooms available at this accommodation at the moment

Općenito

Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice već je 1949. godine proglašen nacionalnim parkom. Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije. Nacionalni park Paklenica se prostire na površini od 95 km2, na južnim obroncima Velebita. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.

Program natjecanja uključuje:

Millet Rise Up Speed Climbing – jedinstveno natjecanje u brzinskom penjanju velikih stijena u muškoj i ženskoj kategoriji

Penjački maraton „Paklenica from dawn to dusk“ – tri kategorije: muška, ženska i mješana

Kids’ Speed -natjecanje u brzinskom penjanju za djecu do 14 godina

Film Festival Paklenica -prikazivanje kratkih amaterskih filmova sa tematikom penjanja

 

Dodatne informacije

  • Idealno za rekreativce
  • Višednevno događanje

Regija Zadar

Regija Zadar

Zadarsku turističku regiju čini središnji prostor Jadrana sa šest gradova, 28 općina i stotine naselja, te tristotinjak otoka, otočića i hridi.

Područje je to ugodne sredozemne klime, veće površine mora i arhipelaga od kopna, prirodnog bogatstva i raznolikosti.

Kulturno povijesno nasljeđe i spomenici tri tisućljetne opstojnosti obogaćeni su raznolikošću i jedinstvenošću tradicije i načina života.

Grad Zadar koji je po Konstantinu Porfirogentu stariji od Rima sjedište je Zadarske županije i jedan od snažnijih turističkih centara Hrvatske, koji obilaze stotine tisuća gostiju, među kojima i mnoge zvijezde iz poslovnog svijeta, politike, filma, zabave, a slovi kao grad doživljaja s mnoštvom manifestacija koje ga čine jednim od najzanimljivijih i atraktivnijih gradova za posjet. O njegovm kreativnom geniju svjedoče i moderna djela poput svjetski znanih Morskih orgulja. Višestoljetna burna povijest, razaranja i stvaranja ostavili su ožiljke ali i brojne zapise vremena, današnju vrijednu spomeničku baštinu grada.

Iz svih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima je vidljiva umjetnost svih stilova graditeljstva, od rimskog doba preko srednjeg vijeka do modernog graditeljstva. Njih 70-ak nalazi se u samoj povijesnoj jezgri grada, dok njegovi ostali dijelovi s užom i širom okolicom broje preko 600 nepokretnih spomenika kulture.

 

Kultura i povijest

10 000 godina vidljivih ostataka ljudskog obitavanja nalazi se na ovom prostoru, od onih prije pisma do upisa u starogrčke itinerare i pomorske karte. Od Cezara i Rimskog carstva, rodnog mjesta srednjovjekovne hrvatske države u Ninu, do Zadra, kao prijestolnice Dalmacije od 7. stoljeća do kraja Prvog svjetskog rata, povijest je vidljiva i danas. Vladavine Bizanta, Karolinga, Austrougarskog carstva, Venecije, Turaka, Napoleona, ispisivana su i ugrađena u crkve, zidine i palače i čine riznicu kulturno povijesnih spomenika u trajanju kroz vrijeme.

Više informacija